Sjukeste kuber’n as

For mange er kanskje ikke Rubik's kube noe annet en selve manifestasjonen av frustrasjon. Christian derimot, trenger knapt noen sekunder.

Christian Henriksen (15) fra Østfold sitter med en fargerik kube i hendene. Fingrene beveger seg hastig av seg selv, nesten som om de lever sitt eget liv. Han er blid og pratsom, til tross for at hendene er opptatte.

Løser kuben med en hånd

Dette opplevde også publikum under tirsdagens andre forestilling. Til salens store spenning og engasjement, inviterte Christian publikummere opp på scenen. Senere overtok han spotlighten og løste ulike kuber på rekordtid. Sist, men ikke minst, løste han en kube med bare én hånd.

– Det var viktig for meg å ikke være kjedelig på scenen, sier han, og forteller videre om sceneinnslaget.

– Det var da jeg ble videresendt fra lokalmønstringen at jeg forstod at det virkelig lå noe i dette. Jeg har jo jobbet for å utvikle et nummer som kan være gøy. Tidligere erfaringer har hjulpet meg med dette.

Norgesmester

Erfaringene er knyttet til andre opptredener, slik som norgesmesterskapet i år. Her deltok over 120 andre kubere. Christian kom helt til semifinalen med den velkjente rubik’s kuben (3×3), men med pyraminx gikk han, imponerende nok, til topps. Rekorden hans på å løse denne pyramideformede varianten, er på bare tre sekunder.

– Jeg får jo veldig mestringsfølelse når jeg får det til, og det motiverer meg til å jobbe videre. Jeg har ingen lærer, så alt har jeg måttet lære selv.

Ligger i muskelminne

Christian har holdt på med «speedkubing» i to år. Her ligger fokuset på å få løst kubene så raskt som mulig.

– Det handler om algoritmer, som er en bestemt rekke av bevegelser. Jeg lærer meg disse, og etter hvert blir det en del av muskelminnet. Da trenger jeg ikke å tenke, det går av seg selv, avslører han som hemmeligheten bak suksessen.

Dette høres lettere ut enn det er. Christian har lagt inn svært mye arbeid. I perioder har han nemlig øvd opptil tre timer hver dag.

– I møte med andre kubere får jeg lyst til å jobbe mer og bli enda flinkere, men for meg er det viktig at konkurranseinstinktet ikke tar over, smiler han.

– Min største frykt

På scenen hadde han fire forskjellige kuber som varierte både i størrelse og form. Dette er langt fra de eneste kubene han eier. I bagen hans finnes 12 til, og hjemme har han enda flere. Av disse er noen spesielt bra, og disse får han smurt for optimal hastighet.

– Min største frykt på scenen er ikke å mislykkes. Jeg har mistet kuber i bakken og noen har blitt stjålet. Det som bekymrer meg mest, er heller når publikum kommer borti kuben på uheldige måter. Hjørneklossen kan vris på, og da blir kuben uløselig og showet ødelagt.

Ellers er Christian glad i å stå på scenen. En ansvarlig på ungdomshuset i Fredrikstad anbefalte han å melde seg på UKM. Dette tipset har ført ham helt hit til Trondheim.

– Konkurransene oppdaget jeg derimot selv. Jeg skulle bare finne en kubebutikk, men så endte jeg opp på en nettside med linker til flere konkurranser i Norge.

Christian er et flott eksempel på hvordan ren nysgjerrighet og målrettet arbeid kan heve talent til nye høyder. Kombinasjonen av imponerende kubing og karismatiske evner gjorde hans opptreden til noe for seg selv.