Viktig varsel
På grunn av planlagt vedlikehold vil ukm.no og alle våre systemer være ustabile eller utilgjengelige mandag den 25. mars 2024. Vi beklager eventuelle ulemper dette måtte medføre!
Musikken gir dem en ny sjanse

Musikken gir dem en ny sjanse

Frihet skal ikke tas for gitt. Les hvordan UKM-deltakere ble inspirert av tre musikk-aktivister under torsdagens workshop.

Workshopen torsdag morgen begynner med rytmer fra Amelia Isabel (24). Ingrid Dyrnes (24) og Amelia Felizarde (26) synger med, og vi blir dratt inn i tre jenters engasjement for å gjøre verden til et bedre sted.

En video presenterer Girls Rock Camp Mozambique som mer enn vanlig musikkundervisning. Unge jenter fra barneskolealder får musikkundervisning to ganger i uka. Dette er drevet som frivillig arbeid. Ildsjelene bak prosjektet ønsker nemlig at jenter skal få selvtillit og oppleve personlig utvikling. For jenter i Mosambik er nemlig ikke frihet noe som kan tas for gitt.

Foredragsholderne forteller at det er vanlig at jenter står opp tidlig for å vaske og lage mat før de skal på skolen. Når de kommer hjem igjen, er det tilbake til husarbeidet. Dermed har de ikke tid eller mulighet til å drive med fritidsaktiviteter.

 

F.v. Amelia Felizarde (26), Ingrid Dyrnes (24) og Amelia Isabel (24).

Vil gi spillegleden videre

Amelia og Amelia er selv fra Mosambik, og lærte å spille instrumenter gjennom Music Crossroads. Dette er en non-profit organisasjon som jobber for utvikling innen musikkutdanning i Malawi, Mosambik og Zimbabwe. Jentene har et brennende engasjement for å kunne gi spillegleden videre. Selv om de synes dette er et gøy arbeid, blir de møtt med utfordringer. De har opplevd at jentene heller blir hjemme med husarbeid fremfor å spille, ettersom dette er forventningene de er vokst opp med i samfunnet. Andre jenter har derimot møtt opp på hver eneste time og lært seg instrumenter på rekordtid. Selv hadde Felizarde aldri sett en gitar før hun lærte å spille gjennom Music Crossroads.

Samfunnsbevegelse gjennom musikk

– Selv unge jenter er svært travle med mye ansvar. De må jobbe hele tiden, enten de er hjemme eller på skolen. Gutter kan velge hva de vil gjøre selv. Dette vil vi forandre. Vi vil at jenter skal kunne føle seg sterke og selvstendige. De skal få muligheten til å holde på med noe de syns er gøy, og ikke bare jobbe dagen lang, forteller Isabel.

Norske Ingrid Dyrnes har også deltatt på prosjektet. Ingrid har en bachelor i utøvende musikk ved Universitet i Stavanger. Gjennom bekjente og utvekslingen i studietida, ble hun kjent med prosjektet. Nå ønsker Ingrid at flere vil delta og bidra til forandring.

– Vi vil endre holdningen til folk. Det er svært gammeldagse verdier som hindrer jenter fra å leve det livet de selv ønsker. De får ikke ta egne valg. Derfor vil vi gi dem selvtillit og styrke til å stå opp for seg selv.

De har i løpet av prosjektet opplevd at skeptiske foreldre har blitt svært positive.

– Selv sa min mor at jeg ikke burde gjøre dette. Hun sa at musikk ikke var noe jenter skal drive med. Nå vil hun at jeg skal fortsette, smiler Amelia Felizarde.

Tror de driver med dop

– Jenter i Mosambik som spiller musikk, kan bli sett på som ville og «crazy». Noen tror de også driver med prostitusjon og dop. Man ser sjeldent jenter i Mosambik som spiller instrumenter, forteller hun.

Dette misvisende bildet henger sammen med at jenter som beveger seg utenfor de tradisjonelle rollene blir møtt med stor mistro og skepsis. Nå smiler foreldrene av at barna faktisk mestrer instrumentene.

– Vi håper å få spredd prosjektet til flere deler enn hovedstaden. Vi vil ut på bygda, der jenter er fanget i jordbruk, uten noen som helst mulighet til å drømme om noe annet. Vi vil gi dem håp, drømmer og tro på seg selv. Jenter blir fanget i ekteskap, svangerskap og husarbeid. Verden er kommet lenger enn dette, sier Amelia Felizarde, og de andre nikker alvorlig.

Ellers smiler de mye under workshopen, og avslutter med nok en sang. Publikum får lære seg en linje, og hele salen er dermed med. Gleden er svært smittende, og det er lett å forestille seg hvordan disse jentene er viktige smil i hverdagen til mange barn. Deres workshop var inspirerende, og viser at kunst og kulturliv kan brukes til å forandre verden til et bedre sted.