Viktig varsel
På grunn av planlagt vedlikehold vil ukm.no og alle våre systemer være ustabile eller utilgjengelige mandag den 25. mars 2024. Vi beklager eventuelle ulemper dette måtte medføre!
Ungdommelig kunst: fra latexmaske til gokart

Ungdommelig kunst: fra latexmaske til gokart

Ung kultur er mangfoldig, mektig og moderne. Dette ble uttrykt under kunstutstillingen på årets UKM-festival.

Når temaet om ung kultur dukker opp i samfunnsdebatten er det ikke uvanlig at det er i sammenheng med mangel på engasjement, men også bøttevis av det. Høyt talentnivå og lidenskap, men også middelmådig kunnskap i flere felt. Eksepsjonalitet, men også bra nok. Moro og seriøsitet. Hjerter for det kreative, og hender for det praktiske. Ungdom er nemlig, og har kanskje alltid vært, midtpunktet i den kulturelle festens revolusjon. Dagens samfunns nesten paradoksale natur gir den moderne ungdom en helt unik stemme. Samfunnsmessig magi som fostrer mangfold og akseptanse oppstår når denne unge kulturen møtes – og dette skinner gjennom i årets kunstutstilling på UKM-festivalen.

UKM Media / Håkon Rybakken

UKM-festivalen er et av årets høydepunkter innenfor ungdomskultur. Det er et arrangement spekket med noen av Norges unge kulturelle gullkorn. For å kunne delta må deltakerens kulturelle eller media-relaterte innslag ha blitt nominert. Først blir deltakere sendt videre fra en lokalmønstring, som kun omfavner egne kommuner. Deretter deltar de på en fylkesfestival, som er et steg videre fra det lokale. Landsfestivalen er på mange måter prakteksemplaret på alle verdiene UKM er bygget på – mangfold, nestekjærlighet, og ikke minst en lidenskap for det kulturelle. Kultur har, tross alt, alltid hatt en rolle som et lim i samfunnet. Unge menneskers kulturelle bidrag i dag er ikke noe unntak fra denne observasjonen.

UKM sin kunstutstilling åpnet offisielt på Foajéscenen i Olavshallen tirsdag 26. juni kl 15.00. Selve kunsten er å finne i tredje etasjen i løpet av UKM-dagene. Det deltar 73 kunstnere som viser frem bredden i unges kunstneriske uttrykk. Både moderne og tradisjonell kunst er å finne. I tillegg finner man bidrag som, av mange, ikke hadde blitt regnet som kunst. Dette i seg selv viser hvordan unge i dag har mer uklare rammer for kunst enn tidligere. Dette gir mer frihet i måten å uttrykke seg på. Blant bidragene finner vi blant annet; illustrasjoner av mennesker og dyr, selvbygget gokart, masker, smykker, minecraft-byggverk, fotografi, laserkunst og mye mer. Mangfoldet av teknikker er stort, og det samme kan sies om personligheter og historier.

Hjemmesnekret gokart

UKM Media / Kristian Andre Halle

En av kunstnerne fra årets utstilling er Hallvar Hauge (16) fra Møre og Romsdal. Han deltar med en gokart han har bygget selv. Dette er Hauge sitt andre UKM-år, da han i fjor deltok med en modellbåt.  Deltakelsen ga mersmak, så han bestemte seg for å prøve i år også. Da han skulle mekke sammen et bidrag brukte han sin interesse for det praktiske og motor-styrte til å bygge en hjemmelaget gokart:

– Jeg tenkte at jeg ville ha noe på hjul og noe som går, så da måtte jeg bare begynne en plass. Hos besteforeldrene mine fant jeg gjenbrukbare materialer i garasjen, som gamle markiser. Deretter kjøpte jeg meg en billig motor og klutsj – så bare lagde jeg den, sier han.

Hauge er en gutt som holder på med slike praktiske prosjekter i ny og ne. Hva angår inspirasjon sier han at det ikke handler om særlig mye annet enn at han har lyst, og synes det er gøy.

Jiehtanasáhkku

UKM Media / Kristian Andre Halle

Det finnes derimot også kunstnere på utstillingen som finner mye inspirasjon i samfunnet og folkene rundt seg. En av disse er Rikke Kvalberg (15) fra Storfjord i Troms. Hun deltar med en maske av ei trollkjerring fra den samiske myten om Jiehtanasáhkku. Denne har hun laget selv gjennom en lang prosess som involverer latex, bomull, sminke og masse tid. Selv om hun har vært med på UKM før har hun aldri deltatt med noe lignende, og inspirasjonen hadde mye å si for det

– Jeg har alltid vært interessert i mytologi, innleder hun:

– Så begynte jeg å tenke litt på nærområdet: hva slags historier har vi hørt? Hvor kan vi hente inspirasjon? Det finnes mange samiske myter, og mange figurer man kan visualisere. Så da valgte jeg ei trollkjerring som bor i skogen.

Hun sier at det er veldig gøy å se at folk setter pris på arbeidet som ligger bak kunsten, og at det er derfor hun valgte å dele dette verket på UKM.

Fornøyde tilskuere

UKM Media / Håkon Rybakken

Det at folk setter pris på kunsten har hun helt rett i. Under åpningen var det både ungdom og voksne som vandret rundt og så på kunsten. Det var folk hvor enn man gikk, og både kommentarer og diskusjoner om verkene surret over hodene på de som var der. Noen av dem inspirerte, noen provoserte, og noen berørte. Kanskje det rett og slett er det som skjer når ung kultur møtes, og de unges kunstneriske stemmer blir hørt.