Søvnen som ikke er bra for deg

Visste du at du sover akkurat nå? Eline Ruud Kristiansen forklarer hvorfor, i håpet om å vekke deg.

Eline Ruud Kristiansen (19) fra Nord-Trøndelag setter seg ned på venstre side av sofaen i Olavshallens tredje etasje. Utsikten til kunstutstillinga og Trondheims bygninger er til å skryte av, og skaper en «mood» som er like avslappende som vibbene til trønderen. Med håret trukket bak ørene, klirrende øreringer og et fint smil begynner hun å fortelle om hvordan det satiriske diktet hennes «DU MÅ fortsatt IKKE SOVE» kom til liv.

– Det var rundt klokka tre ei natt da jeg våknet fra en underlig drøm, starter hun og flirer lett av refereansen til det originale diktet.

– Jeg forsøkte å huske Arnulf Øverlands «Du må ikke sove» utenatt. Plutselig begynte jeg å dikte og redigere noen linjer her og der, og da ble det bare sånn etterhvert.

Når det kommer til kreative ting som dette, er det sjeldent Eline går inn for slike prosjekter med en klar intensjon. Det utvikler seg heller av seg selv. Kreativitet er jo tross alt, som Albert Einstein sa, bare intelligens som leker seg – noe som definitivt var sant under denne natta.

Eline Ruud Kristiansen. Foto: Marielle Strandvik Bertheau

Kristiansen vil at både tittelen og diktet skal videreføre Øverlands originale betydning inn i en mer moderne setting – dagens samfunn. I en verden så tilstrødd med høyreekstremisme, slu retorikk og ulike grader av propaganda, mener hun at det er desto viktigere at vi gjør det til en vane å se ting fra flere perspektiver.

–  I dag er det fortsatt viktig at vi setter spørsmål ved egne, andres, og samfunnets meninger. Det er mye informasjon vi tar for gitt, så det er viktig å være forsiktig og passe på å våkne opp mer, sier hun, og gestikulerer engasjert med hendene.

Eline sitt dikt er nemlig like søkkvått med politisk engasjement som deltakerne var på Pirbadet. Hun er ei jente som alltid forsøker å se ting fra flere sider, og prøver å holde seg oppdatert på problemstillinger og nyhetssaker. Hun forklarer også at det er noe av det hun prøver å formidle til folk. Dersom folk skulle ta med seg bare èn ting fra forestillingen, ønsker hun at det er et nytt perspektiv og et ønske om å gjøre bevissthet til en vanesak, uansett hvor på det politiske spekteret en står. Det er svært viktig for henne at budskapet til diktet kommer fram til alle mulige folk, inkludert de hun kanskje er uenig med. Dette ønsket er dypt sådd i en ydmykhet som den litteraturglade trønderen avslutter med.

–  Jeg er jo på ingen måte helt våken selv, og tror ikke det er så mange som er det, innrømmer hun.

– Men det er likevel et viktig ideal å gå etter. Jeg vil på ingen måte redde verden eller overbevise alle, men det er nok for meg å få folk til å tenke. Det er tross alt det litteratur burde ha som mål å gjøre.